EHaD

EHaD (eerste hulp aan drenkelingen)

EHaD staat voor eerste hulp aan drenkelingen. Tijdens EHaD leer je hoe je een waterongeval gaat oplossen met een team van vier personen en hoe je erachter komt wat er is gebeurd. De drenkelingen kunnen lichamelijk letsel hebben waarbij EHBO verleend moet worden door de lifeguards die de drenkelingen redden. De ongevallen spelen we zelf na. Er is bovendien een tijdslimiet. Je moet dus zo snel mogelijk mensen uit het water proberen te redden!

Teamgenoten
Je team bestaat uit de volgende personen:
- Leider
- Eerste zwemmer
- Tweede zwemmer
- EHBO'er

Daarnaast kun je altijd eventuele omstanders vragen om hulp, of zelfs de drenkelingen. De leider deelt de taken uit en staat veelal op de kant het overzicht over het ongeval te behouden. De zwemmers gaan meestal het water in om de drenkelingen te redden. De leider moet bij de redders achterhalen wat er is gebeurd. Dit gebeurt vooral doordat de redders communiceren met de leider. Zij zijn namelijk als eerste bij de drenkelingen en kunnen van hen informatie krijgen. Vaak maakt de tweede zwemmer of de ehbo'er een melding naar 112.


Voorbeeld

Een voorbeeld van een klein ongeval kan zijn dat er twee zeilbootjes op elkaar zijn gebotst met elk twee personen aan boord. Een drenkeling is daarbij in paniek geraakt, het tweede drenkeling heeft pijn aan de arm, een derde drenkeling is bij kennis en kan zelf zwemmen en de laatste drenkeling is bewusteloos geraakt. De drenkelingen moeten zo snel mogelijk uit het water gehaald worden en EHBO krijgen. Wat zou jij doen?


Zwemmend Redden

Wanneer je EHaD wil gaan doen werk je aan diverse competenties die binnen het zwemmend redden van toepassing zijn, zoals drenkelingen redden, EHBO, melding maken en samenwerken met teamgenoten. Daarnaast werk je aan creatieve oplossingen, zoals het gebruik van hulpmiddelen. Denk aan je eigen jas of een tak, om iemand mee uit het water te halen. Hierbij staat altijd één ding voorop: eigen veiligheid gaat voor!

Plezier
De EHaD-lessen zijn niet verplicht als je komt diploma-zwemmen bij De Reddingsklos. Het is een extra les die veel jongeren voor hun plezier volgen. Tijdens de les leer je een heleboel, maar mag je ook zelf drenkeling spelen, wat vaak leidt tot hilarische lessen. Het belangrijkste van deze les is dan ook dat je plezier hebt en dat het gezellig is. En je leert er nog van ook!

Wedstrijden
Ongeveer vier keer per jaar doet Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos mee aan EHaD-wedstrijden. Deze wedstrijden worden officieel gehouden door verschillende reddingsbrigades in Nederland. Ben je goed geoefend in EHaD en voldoe je aan de diploma- en leeftijdseisen? Dan kan je meedoen! Tijdens de wedstrijden is het belangrijk dat je binnen het tijdslimiet zoveel mogelijk mensen helpt/redt en erachter komt wat er is gebeurd. Je krijgt punten voor hoe je omgaat met de slachtoffers, de melding, leiderschapskwaliteiten, ehbo-kwaliteiten en nog veel meer. Er zijn natuurlijk medailles mee te verdienen!

Lijkt het je leuk om dit eens te proberen? Meld je dan aan voor een gratis proefles via info@dereddingsklos.nl! Of zwem je al bij ons en wil je meedoen met de EHaD? Dat mag altijd! Geef even aan bij Joli of Laura (EHaD-instructeurs) dat je graag wil meedoen en zorg dat je erbij bent: iedere zaterdag van 14.15 tot 15.00 uur!

Helmondse Reddingsbrigade 
De Reddingsklos
SponsorKliks, gratis sponsoren!
Vergeet niet onze app te downloaden!
 
  
Terug naar boven