Varend Redden

Varend Redden

Als je denkt aan reddingsbrigades, denk je waarschijnlijk meteen aan het redden van mensen uit het water. Maar dat is het niet alleen. Een reddingsbrigade is een veelzijdige vereniging. Het gaan met name om het voorkomen van verdrinkingen. Dat begint al bij het elementair zwemmen, het leren zwemmen. Daarna leer je bij onze vereniging anderen uit het water te redden. Maar wat als je niet in het zwembad bent, maar op open water? Zoals een kanaal of een meertje, of een plas zoals Berkendonk?

Ook hier is de reddingsbrigade actief, door varend te redden! Dan gaan we met een reddingsboot het water op om de veiligheid te verzorgen. De Reddingsklos doet dit vooral tijdens bewakingen van evenementen. Bijvoorbeeld tijdens de Sinterklaasintocht of de welbekende Drakenbootrace in juni. Er bestaat altijd de kans dat een omstander of roeier onwel wordt, of dat er een boot omkantelt, waardoor mensen in het water terecht komen. Dan zijn wij er om ervoor te zorgen dat iedereen veilig uit het water komt en alles goed afloopt.

Bootbemanning
Gewoonlijk bestaat een bootbemanning uit tenminste drie of vier opvarenden: een stuurman of schipper en minimaal twee bewakers. Op een boot is altijd een werpzak en/of reddingsklos aanwezig. Iedereen die op de boot zit moet een zwemvest of reddingsvest aan hebben, vanwege de eigen veiligheid.

Er zijn drie gradaties in bootbemanning:
Bink
Opstapper
Schipper

Junioren beginnen als Bink. Je leert hoe je met touwen om moet gaan, hoe de boot is ingedeeld, etcetera.
Opstapper is een gradatie hoger. Dan leg je alles uit aan de Binkjes en help je de schipper met enkele taken. Je zorgt ervoor dat de boot goed ingedeeld is en dat alles klaarligt.
De Schipper bestuurt de boot en heeft de leiding. Hij kan de rest leren varen.

Interesse?
Heb je wat ervaring met Zwemmend Redden en heb je al enkele bewakingen meegemaakt? Dan kun je ook beginnen aan een stukje Varend Redden! Je hoeft niet meteen te kunnen varen, maar je kunt al wel kennis opdoen over het varen en wat je allemaal moet doen bij een redding vanaf de boot. Vanaf je achttiende mag je je vaarbewijs halen.

Uiteindelijk zorgt het varend redden niet alleen voor de veiligheid op en rondom het water, maar ook voor een sterke teambuilding binnen de brigade(s), want op de rustige momenten op het water kan het ook erg gezellig zijn!
Helmondse Reddingsbrigade 
De Reddingsklos
SponsorKliks, gratis sponsoren!
Vergeet niet onze app te downloaden!
 
  
Terug naar boven